Represje i prześladowania Żydów w czasie okupacji niemieckiej - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Po tym marszu śmierci była ogólna zgroza. Bo to były rzeczy, o których nikt nie słyszał i nie wyobrażał sobie. Przecież wkrótce przed wojną i w pierwszych czasach wojny, ludzie się przygotowali, społeczeństwo cywilne przygotowało się do wojny, do wojny podobnej do I wojny światowej. To znaczy, że wojsko będzie walczyło, ludność cywilna będzie cierpiała z głodu, z niewygód, może wygnania, ale nikt nie myślał w kategoriach ludobójczych. Tak że ten marsz śmierci był jak gdyby pierwszą zgrozą, którą trzeba było przełknąć. A może oszukiwać się i mówić, że to było jakieś coś, jakieś… Ale dosyć szybko zaczęły się inne sankcje. Bo Niemcy zaczęli wywieszać różne zawiadomienia, że Żydom nie wolno tego, nie wolno tego. Nie wolno otwierać sklepów. Trzeba było przekazać sklepy. I wtedy zaczęły się takie autokradzieże,...