Marsz śmierci 1 grudnia 1939 roku - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jak weszli Niemcy, to oni nam pokazali co oni umieją. Bo był taki marsz, on jest znany, historycznie zapisany. To był koniec trzydziestego dziewiątego roku. Oni zorganizowali taki marsz Żydów z Chełma, szlakiem do Hrubieszowa i do Bugu. I tam kazali im przejść Bug. I po drodze zastrzelili dużo osób. To byli tylko mężczyźni. Oni prowadzili wszystkich, na piechotę oczywiście, przez błoto, przez drogi, z psami i z karabinami. I kto nie mógł chodzić, zabili go na miejscu. Bo ja pamiętam, że przyszli do nas i wtedy zwerbowali również naszych mężczyzn na taki plac, ja myślę, że to było na Rynku, czy jakiś duży plac miejski. Wzięli mojego ojca też. I zapędzili wszystkich dalej, do Bugu. A jak doszli do Bugu, z tamtej strony zaczęli strzelać i nie pozwolili im przejść. Pewna ilość młodych mężczyzn, udało im się skoczyć do wody i...