Ulubione święta żydowskie - Purim i Chanuka - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Żydzi, tradycje żydowskie, zwyczaje żydowskie, święta żydowskie, Chanuka, Purim Ulubione święta żydowskie – Purim i Chanuka Przede wszystkim lubiłam Purim. Purim to było najlepsze święto, ponieważ Purim przede wszystkim, nie tylko w Purim, ale w Purim rozdaje się bardzo dużo podarków. Ale to są podarki właśnie w jedzeniu: słodycze. I przynosi się do sąsiadów jako taki szalom, takie braterstwo. Ale ja pamiętam, dzieci się oczywiście przebierają, wszystkie dzieci się przebierają, często dorośli też, ale to jest szczególnie dla dzieci, i chodzi się po domach zbierać datki. I to było jak gdyby obowiązkiem. Więc u nas w domu, ja bardzo lubiałam, to za takim dużym stołem w stołowym, mój tatuś siedział i...