Wyjazdy Żydów do Palestyny przed wojną - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Do Palestyny wyjechała duża część żydowskiej burżuazji w latach dwudziestych. I oni przyjechali jako kupcy do Palestyny. Ci ludzie przyjechali z rodzinami i z funduszami, bo oni sprzedali swoje nieruchomości w Polsce i mieli pieniądze. I przyjechali i oni właściwie byli tymi, którzy rozwinęli Tel Awiw z małej mieściny koło Jaffy na miasto, powiedziałabym, takie zmodernizowane. I rozwinęli handel w Tel Awiwie i rozwinęli te dzielnice żydowskie. Ale oni wszyscy podupadli finansowo. Oni nie byli w stanie… Na przykład kupili domy, nie byli w stanie ich wynajmować. Bo ludność była biedna. I te ceny tych mieszkań były ograniczone. Bo było jakieś prawo, czy to było brytyjskie czy nie, że opłaty były bardzo skromne. Utrzymywanie było olbrzymie. I te wszystkie rodziny prawie podupadły. Tak że to wcale nie zapraszało innych, po dziesięciu...