Organizacje żydowskie i życie polityczne w przedwojennym Hrubieszowie - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja wiem, że w naszym miasteczku, tak jak w innych miasteczkach, był Bund, ale bardzo znanym, to znaczy jeśli chodzi o styczność, to z naszych znajomych czy z pokrewieństwa, należeli młodzi albo do syjonistycznych, to była hachszara. Tacy, którzy później szli do hachszary i do kibucu. To był taki ciąg. I to ja pamiętam, bo nawet wyjechali. I ja pamiętam, że nawet moja mama, moja mama lubiała śpiewać, to nawet były takie piosenki żartobliwe i nawet trochę takie kłujące, o tym życiu tam w Palestynie, gdzie oni śpią, co oni jedzą, co oni robią. To było jakieś coś, czego normalna rzeczywistość nie może poznać. Ale nasi inni krewni mieli również przedstawicielstwo w rewizjonistycznym ruchu syjonistycznym. To był Żabotyński, to się nazywało Bejtar. To była młodzież Trumpeldora. To jest znana postać historyczna...