Elita żydowska z Hrubieszowa - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja nie pamiętam nazwisk, poza tym Grynszpanem, doktorem. O, ta rodzina jest znana, Orenstein. To była znana duża rodzina, bogaci byli. Myśmy nawet byli zaprzyjaźnieni z nimi. Oni mieli, zdaje się, siedmioro dzieci. Jest nawet książka o nich. W każdym razie to była rodzina bardzo znana i ponieważ byli również bogaci i liczni, więc mieli duży wpływ w miasteczku. Poza tym była rodzina Keizman, którą pamiętam. I była rodzina, zaraz… umknęło mi na chwilę. Oj, nie pamiętam koniecznie innych. Był ktoś z sąsiadów, który się nazywał Finger. A, i była rodzina, która miała duży sklep obuwia Rosenstein, to wszystko były -steiny. Ona nawet była ze mną razem w Budzyniu i się uratowała. I myśmy tutaj spotkały się znowu w Izraelu, ona była w kibucu. Sama została z całej rodziny. Ale ta rodzina Orenstein, on był później...