Synagoga i mykwa w Hrubieszowie - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Synagoga? Przede wszystkim ona była bardzo wysoka. Ona była dosyć nowa, stała może kilka lat. I była pięknie umalowana, dużo tam było złota, błękitnych i białych kolorów. Była bardzo ładna ambona. Ławki i to drugie piętro, gdzie kobiety siedzą. Ja nie pamiętam… Ja pamiętam tylko, że to było duże, piękne i jakoś tak majestatyczne. Ten budynek. Zdaje mi się, że on w ogóle był okrągły, ale to już nie pamiętam. Ale miał kopułę, miał duże okna na górze i na dole. Była piękna. Ja nie wiem więcej… Nie wiem. Ona była bardzo, bardzo wyszukana. Bo ja pamiętam jak bardzo ubolewaliśmy jak ją tak przekształcili później w stajnię. Jak później została spalona. Ale ona była naprawdę dumą. Tylko tam chodzili zwykle młodzi ludzie, bo starzy ludzie każdy miał swojego rebe, to znaczy był bardziej religijny, należał do jakiejś...