Edukacja przed wojną - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
To było zupełnie zrozumiałe, że ja i siostra skończymy szkołę średnią i co będzie dalej, to też zobaczymy. To już była duża odległość między rocznikami. Ale ja wiem, że moja siostra też doznała antysemityzmu w swojej klasie, tak. Ale po prostu Żydzi żyli z tym. Ja wiem na przykład, że moja siostra, która była starsza ode mnie, o ile ja pamiętam, ona zaczęła od razu chodzić do szkoły polskiej od początku. Nie pamiętam co z freblówką, bo mnie nie było na świecie jeszcze. Za to ja, ponieważ były również szkoły albo związane z Bundem, albo związane z organizacjami syjonistycznymi, które pracowały legalnie. To był Tarbut, to była hebrajska szkoła, to było Tel-Chaj, i ta była, zdaje się, żydowska. W każdym razie ja chodziłam do przedszkola hebrajskiego. Bo tam się uczyłam hebrajskich piosenek jako mała...