Elka Erlich - kuzynka z Wojsławic i losy jej rodziny - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
kuzyni Elka Erlich – kuzynka z Wojsławic i losy jej rodziny Ja widziałam, że Wojsławice są bardzo popularne tutaj u was. Po żydowsku myśmy to nazywali Wajslawyc. Ja miałam tam, to znaczy mój ojciec miał tam kuzynkę. To była rodzina uboga. Ona zajmowała się właściwie sprzedażą po domach. I przyjeżdżała bardzo często. Ona się nazywała Elka i nazwisko było Erlich, to była rodzina Erlich. I ona przyjeżdżała do Hrubieszowa i czasem mój tatuś jej dawał trochę ze sklepu jakieś tkaniny, czy jakieś chustki, żeby mogła sprzedawać. I w ten sposób jej pomagał. W związku z tym, ona czasem przyjeżdżała i przywoziła nam jakiegoś koguta czy może nawet indyka. Bo ja jako mała dziewczynka, trochę się bałam tego,...