Rodzina ze strony ojca - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Mój ojciec nazywał się Mosze Abraham… Mojsze. A jak myśmy nie chcieli, bo Mojsze to była konotacja antysemicka, tak jak wiele żydowskich imion, to jak się pisało, to się pisało Mojżesz. Ale na co dzień, w żydowskiej dzielnicy i w ogóle, to on był Mojsze, Mojsze Sztecher. To było imię ojca, tatusia, który był właściwie kupcem. I on miał rodziców, u których mieszkaliśmy. Ja myślę, że wspomniałam pradziadka, ponieważ mówiłam, że ja wiem, gdzie oni mieszkali, ja słyszałam o nim. Bo on już chyba nie żył jak ja byłam małym dzieckiem, ale ja wiem, że później w zapiskach w Jad Waszem, ja znalazłam, że mój wujek, właśnie ten, który wrócił z Sybiru, jeszcze w pięćdziesiątym siódmym roku wpisał wszystkich w Jad Waszem. Ja nie wiedziałam, ja to zrobiłam później, dopełniłam tę listę. Ale wtedy znalazłam, że ten pradziadek...