Dostałem talon na Wartburga - Serafin Saj - fragment relacji świadka historii [TEKST]
„Dostałem talon na Wartburga” Ja później pracowałem na WSK, tak, ta sławna WSK. No, tak się złożyło, widocznie mnie w tamtym czasie dobrze ocenili i wtedy WSK dostało dwa talony na Wartburgi i jeden ja dostałem, zaznaczam – bezpartyjny byłem. Tylko widocznie szefostwo kontroli tak mnie oceniło i jak ja tam jestem na tym odcinku, a było trzydziestu ośmiu brakarzy, produkcja była na trzy zmiany i uznali mnie dać ten talon. Ale później zrobił się wielki szum, wszyscy w tamtym czasie partyjniacy zaczęli robić szum: „Jak to? Bezpartyjny? Kierownik kontroli, on dostał?”. No, ja wziąłem urlop w tamtym czasie, byłem w domu, ale co dzień miałem wiadomości co się tam dzieje. I zorganizowałem wyjazd do Warszawy z kolegą jeszcze jednym, bo ja wziąłem na spłaty. A drugi...