Przeprowadzka z Kolonii Rogóźno do Lublina w 1934 roku - Serafin Saj - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Nazywam się Saj Serafin. Urodzony jestem 8 sierpnia w 1913 roku w Kolonii Rogóźno, powiat Lubartów, gmina Ludwin. Do Lublina przyjechałem w trzydziestym czwartym roku. Zamieszkałem chwilowo u brata, który tu w Lublinie mieszkał i załatwił mi pracę. To była ulica Przemysłowa numer 6, chyba tak, jak się nie mylę. I dopóki nie znalazłem mieszkania, to mieszkałem u brata, później znalazłem to mieszkanie na ulicy Skibińskiej. Jak przyjechałem do Lublina to interesowałem się tym, żeby jak najbardziej poszerzyć swoją wiedzę, bo przecież ja przyjechałem z Kolonii Rogóźno, gdzie ojciec budował młyn, ja umiałem trzymać młotek, piłkę, wszystkie sprawy techniczne dla mnie nie były obce, ale poza tym inne sprawy, to były, bardzo wyglądały mizernie –...