Powroty Żydów po wojnie - Bogdan Stanisław Pazur - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Z tych naszych nikt nie wrócił. Po wojnie, kiedy wracali, czy z ukrycia, czy tam ze Związku Radzieckiego, to też przy Lubartowskiej 10, obecnie 16, tam gdzie nas Niemcy przenieśli, to też tam się wprowadzili Żydzi i był taki Rejchło... Nam się nie przelewało, bo ojciec się ukrywał w czasie okupacji, brat był w partyzantce i ten Rejchło miał kupę pieniędzy. I ciągle mnie brał na lody. Później był taki Żyd... jak on miał na imię? Zaraz sobie przypomnę. Fotograf, taki harcerz żydowski, bo powstało harcerstwo, chodził w mundurze, mieszkał przy tej samej klatce schodowej, co ja, on na pierwszym piętrze, a my na trzecim. Zostawił mi takie zdjęcie, nawet w takim ładnym swetrze, niepotrzebnie porwałem, zresztą człowiek głupi był, myślę se: „Czekaj, ja wrócę”. Wyjechał do Palestyny, wyjeżdżali....