Getto w Lublinie - Bogdan Stanisław Pazur - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Jak zaczęła się okupacja to było okropnie. Okropnie. Przede wszystkim, znęcanie się i mordowanie, to znaczy i fizyczne mordowanie, ale i znęcanie się takie psychiczne na Żydach. To było okropne. Pierwsze, co widziałam przez okno, bo nasze okno wychodziło na Krawiecką i po drugiej stronie był taki mały sklepik żydowski i stamtąd wyszedł Żyd po godzinie policyjnej. No i naszła sztrajfa, ta żandarmeria polowa, z takimi blachami chodzili po dwóch, „tup, tup”, a Żyd zaczął uciekać, zastrzelili go. Boże, ja się budziłem w nocy i wspominałem tego zabitego, bidnego Żyda pod tym sklepem. Widziałem jeszcze jak mordowali tutaj na Placu Jatecznym Żydów, tak że ja jakoś tak się otarłem, no... nieprzyjemnie. Ogrodzenie to, były takie słupy obciągnięte drutem...