Szama Grajer uratował moją mamę od rozstrzelania - Bogdan Stanisław Pazur - fragment relacji świadka historii [TEKST]
relacje polsko-żydowskie, Szama Grajer „Szama Grajer uratował moją mamę od rozstrzelania” Kamienica Zamkowa 1 to była własności państwa Grajerów. Tak, Szame Grajer, to znana postać. Ja w tej rozmowie, w wywiadzie dla tych panów ze Stanów mówiłem jako pierwszy, a później gdzieś się znalazł artykuł w prasie na temat pana Szame Grajera. Nie moje, nie wiem, jeszcze ktoś znał tą historię... no, zresztą, chyba ten, kto żyje, a tutaj mieszkał, to go znał. Tak że zapisał się niechlubnie ten pan, ale w tamtym czasie pani Grajerowa właśnie pobierała te pieniądze za wodę. O umarłych się źle nie mówi, chociaż ja osobiście to wiele zawdzięczam panu Grajerowi jako dziecko. I moja rodzina do końca, dopóki matka żyła, to bardzo...