Szama Grajer prowadził domy publiczne - Bogdan Stanisław Pazur - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Szama Grajer, dom publiczny, ulica Krawiecka, Brama Grodzka „Szama Grajer prowadził domy publiczne” Przed wojną pan Szame Grajer zajmował się nierządem, prowadził domy publiczne. I właśnie w tym naszym budynku, od naszego podwórka chciał w jednym z mieszkań wybić wejście i tam zrobić dom publiczny. Robili wszystko, co mogli Żydzi, żeby tego nie zrobić. I nie mogli. Tak, miał takie... w zasadzie on był przyuczonym fryzjerem, ale to był strasznie obrotny facet... nic nie mogli zrobić. No i przyszło chyba ze trzech tych z rady tej takiej niby żydowskiej do ojca i mówią: „Panie Stanisław. Pan jest porządny człowiek. Czy pan chce, żeby tu był burdel?”. No ojciec mówi: „Nie, nie, ja...