Rodzice - Stanisław i Aniela Pazur - Bogdan Stanisław Pazur - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Rodzice – Stanisław i Aniela Pazur Ojciec był Stanisław Pazur, pochodził z Wojciechowa. Mieszkał koło Wieży Ariańskiej. Przed wojną skończył taką trzyletnią szkołę kupiecką. Nauczył się zawodu dekarza. Pracował jako dekarz. Współpracował z Żydem, który przy Przemysłowej miał wytwórnię papy. Żyd to był szef, a ojciec był taki majster. No i oni najpierw ciągnęli tą papę, czyli robili tą papę, z papieru robili, tam były te walce, to wszystko, robili, no a później brali jakieś roboty do krycia dachu, bo dachy były tylko w zasadzie papą kryte. Szczególnie gdzieś dalej. Matka, Aniela Pazur, Górniak z domu, pochodziła z Rzeczycy Lubelskiej, to jest koło Kazimierza Dolnego. Była taką szlachcianką, kiedyś mieli jakiś taki większy majątek,...