Ulica Szeroka i dzielnica żydowska w Lublinie - Bogdan Stanisław Pazur - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Nazywam się Bogdan Stanisław Pazur, syn Stanisława i Anieli z domu Górniak, urodziłem się 19 grudnia 1934 roku w Lublinie „na Żydach”. „Na Żydach” to znaczy przy ulicy Krawieckiej 2, bo tak to się kiedyś mówiło. Była to kamienica na rogu Zamkowej 1 i Krawieckiej 2. Zamkowa to ulica biegnąca od Bramy Grodzkiej do zamku, jak sama nazwa wskazuje, i pierwsza ulica w prawo – to była ulica Krawiecka. W lewo to była Psia Górka, a dalej Szeroka. Najbardziej ekskluzywna ulica „na Żydach”. Na ulicy Szerokiej wszystkie budynki były murowane. W przeciwieństwie do Krawieckiej, gdzie było sporo drewnianych, jakichś takich pojedynczych klitek, która była zaniedbana... znaczy „zaniedbana”; to była ulica biedoty żydowskiej, polskiej też....