Praca w sklepie elektrotechnicznym w czasie okupacji - Kaliksta Socha - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Za okupacji musiałam iść do pracy mając piętnaście lat, żeby nie wywieźli mnie do Niemiec na roboty, ale to nie od razu po wybuch wojny, bo najpierw jeszcze nie miałam szesnastu lat, więc jeszcze do tych Niemiec nie. Poza tym ojciec się tam postarał i jak przyszło pismo, że mam się zgłosić do Arbeitsamtu, więc ja byłam wtedy najstarsza, bo siostra wyszła za mąż i jeszcze dwoje rodzeństwa było małego. I na tej podstawie mnie odroczyli. Dostawało się kartę, żeby zgłosić się do Arbeitsamtu, ale że jestem najstarszą, no to mi odroczyli. I w tym czasie musiałam się postarać właśnie o tą pracę. A że to była taka troszkę nasza dalsza kuzynka, więc tam u niej się właśnie zatrudniłam. Zaczęłam pracę w sklepie elektrotechnicznym na Krakowskim Przedmieściu. To było...