Dzieciństwo i młodość - Kaliksta Socha - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Nazywam się Kaliksta Socha. Mieszkam w Gdańsku obecnie. Urodzona jestem w Palikijach, województwo lubelskie, 1 grudnia dwudziestego czwartego roku. O domu rodzinnym to przypomina mi się, że mama nam bardzo wcześnie zmarła. Miałam dziewięć lat, jak mama mi umarła. I chowałyśmy się same. Po prostu siostra moja Cecylia była najstarsza i opiekowała się nami, bo nas była czwórka, czworo rodzeństwa. I ona była naszą właściwie taką zastępczą mamą. Później opiekowała się nami ciotka, mamy siostra, która była już do końca… Skończyłam szkołę podstawową w trzydziestym dziewiątym roku. No i później nie miałam możliwości dalej się uczyć, bo wybuchła wojna. Ja najwięcej to się zajmowałam gimnastyką. Chodziłam do takiej koleżanki, której...