Bombardowanie Lublina - Maria Modzelewska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Wtedy] była przepiękna pogoda, wrzesień, wskutek tego było [możliwe] bombardowanie tych miejsc, na których Niemcom zależało. Już 2 września było pierwsze bombardowanie, w którym zniszczyli lotnisko i Zakłady Mechaniczne E. Plage i T. Laśkiewicz. Największe bombardowanie było 9 września, zbombardowano właśnie Śródmieście, zburzono wszystkie domy po lewej stronie Kapucyńskiej idąc od Krakowskiego i tam zginął właśnie ten poeta, Józef Czechowicz. Po drugiej stronie to zbombardowali te kamienice, gdzie były sklepy, cudem ocalał teatr i kościół kapucynów. [W czasie] bombardowania wszyscy uciekaliśmy [z] budynków i leżeliśmy w kartofliskach. [Urzędnicy chcieli] ewakuować się na wschód, bo wtedy jeszcze nikt nie wiedział, że...