Państwowe Gimnazjum Żeńskie im. Unii Lubelskiej - Maria Modzelewska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Żeńskie Gimnazjum im. Unii Lubelskiej, Państwowego Gimnazjum im. Stanisława Staszica, dyrektorka, Firewiczowa Jadwiga, Mally, Janina, nauczyciele, Chałubińska Aniela, Pliszczyńska Janina, Romanica Ada, Papierkowski Stanisław, nauka, dyscyplina Państwowe Żeńskie Gimnazjum im. Unii Lubelskiej Jeśli chodzi o lubelskie gimnazja, to oczywiście nie było koedukacji, były żeńskie i męskie osobno. Z żeńskich to była Unia, jedyne państwowe, najlepsze w Lublinie, gdzie dzieci urzędników państwowych miały trochę tańszą opłatę i państwowe męskie – Staszic, w tym samym miejscu, co się mieści w chwili obecnej. Unia miała...