Bale przed wojną - Maria Modzelewska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Było dużo różnych bali. Ludzie wyposzczeni byli przez tyle lat niewoli, więc te bale odbywały się w różnych miejscach – i w teatrze, i w operetce, i w Domu Oficera w tamtej sali głównie. Poza tym było też przyjęte, że odbywały się takie spotkania towarzyskie ludzi zaprzyjaźnionych w większych restauracjach z tańcami całonocnymi. W teatrze na przykład były bale, podziwiałam, bo oni musieli te wszystkie krzesła usuwać i tak dalej, to było szalenie męczące, ale ponieważ żona ówczesnego dyrektora lubiła się bawić, to jej mąż [organizował te zabawy]. Bale były przeważnie organizowane z wodzirejami, to znaczy były kotyliony . [Razem] z bratem już nie spaliśmy od dwunastej chyba, czekaliśmy co dostaniemy jak wróci mama, bo przynosiła baloniki, kotyliony i różne inne tam takie jakieś gadżety. Tańce były różne,...