Mieszkanie przy ulicy Wieniawskiej - Maria Modzelewska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[Zamieszkaliśmy] przy ulicy Wieniawskiej 7 w willach Urzędu Wojewódzkiego, bardzo ładnych, drewnianych, piętrowych, w pięknym otoczeniu, gdzie były trawniki, klomby kwiatowe i tak dalej. Dół zajmowała jedna rodzina, a górę druga rodzina. [W] sypialni były łóżka, dwie szafy, bo matka była pierwszą elegantką w Lublinie. Przy łóżkach były szafki nocne. Takie z drzwiami otwieranymi, gdzie była przegródka i mogły pantofle poranne [stać] i różne takie inne rzeczy, a u góry zwykle stała lampka. Było [także] piękne lustro, owalne. Była bieżąca woda, nie było ogrzewania kaloryferem, tylko piece na węgiel. Niemcy wyrzucali nas trzy razy z mieszkania, [dlatego, że] ojciec nie chciał pracować dla nich, pomimo że znał niemiecki. Nie musiał pracować, ponieważ akurat dwa miesiące, przed wojną zmarł dziadek, który był na wysokim...