Ulica Wieniawska w Lublinie - Maria Modzelewska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Wszyscy sąsiedzi [mieszkający na Wieniawskiej] pracowali w Urzędzie Wojewódzkim, bo to były wille należące do Urzędu Wojewódzkiego. Mieszkał tam de Tramecourt, teraz nawet boczna ulica od ulicy Wieniawskiej nosi jego nazwisko. Mieszkali [także], naczelnik policji, wicewojewoda i wyżsi rangą urzędnicy. Była to dzielnica bardzo spokojna. Ciągnęła się tam w dół, gdzie teraz jest [ulica] Lubomelska. Po lewej stronie był stadion, a za stadionem były łąki, stawy należące do rodziny Wierzchowskich, kartofliska i przepływała rzeczka, malutka. [Na Wieniawskiej] były może dwa, trzy sklepy. Bardzo dobrze [się nam mieszkało], te wille były bardzo zadbane. Wynajmowaliśmy trzy pokoje z kuchnią, mieszkaliśmy na parterze, gdzie był długi balkon, którego już w tej chwili nie ma, ponieważ był z...