Najbliższa rodzina - Maria Modzelewska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Nazywam się Maria Jelena Modzelewska, z domu Chorąży. Urodziłam się 3 sierpnia 1921 roku w Rzeszowie. Ojciec mój, Stanisław Chorąży, ukończył Uniwersytet Lwowski. Był majorem audytorem w wojsku, po pewnym okresie został przeniesiony do Lublina, gdzie objął stanowisko radcy prawnego w Urzędzie Wojewódzkim. Mieszkaliśmy przy ulicy Wieniawskiej 7, gdzie były wille należące do Urzędu Wojewódzkiego i wyżsi rangą urzędnicy dostawali [tam] mieszkania. Moja matka przyjechała razem ze [swoją] babką do Polski z Węgier, tutaj chodziła do szkoły, do gimnazjum w Sanoku. Skończyła to gimnazjum, poznała ojca i wyszła za niego za mąż. Rodzina ojca, moi dziadkowie pochodzili ze Lwowa. Dziadek był inspektorem...