Przesłanie do młodych - Shmuel Atzmon-Wircer - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja nieraz pytałem sam siebie, dlaczego dostałem życie. Szymek i Chaimek zginęli. Pomyślałem sobie, że naprawdę mam w życiu jakąś misję, a ta misja ma być taka, aby nie dać zapomnieć o tym, co było. Żeby to się nigdy nie powtórzyło. Dlatego chcę powiedzieć młodym ludziom: i Żydom, i Izraelczykom, i Polakom, że przyszłość naszych relacji może być budowana tylko na tym, że wspólnie będziemy pielęgnowali pamięć o tych, którzy zginęli. Bo podczas wojny zginęli i Żydzi, i Polacy, i Rosjanie, i Cyganie, i inne narody. Co prawda największa niechęć padła na Żydów – tylko za to, że są Żydami, a nie za to, że dopuścili się jakiegoś przestępstwa. Dlatego musimy wierzyć w moralność człowieczą; to się czasami nazywa „bóg”, bo bóg jest moralny. Każdy ma swojego boga. Jest Bóg żydowski, jest Bóg katolicki, indyjski, protestancki...