Pożar w Biłgoraju i wkroczenie Niemców - Shmuel Atzmon-Wircer - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Widziałem wejście Niemców. Przez okno. Pamiętam to jak dzisiejszy dzień. Staliśmy i patrzyliśmy przez okno w domu starosty, to było po pożarze. 11 września podpalili Niemcy Biłgoraj, z samolotów rzucili bomby pożarowe. Tam domy były drewniane, wysuszone, bo jeszcze był wrzesień, sucho. Biłgoraj zapalił się, jakby to było oblane benzyną, tego nie można sobie wyobrazić. Mój ojciec uratował nas i zabrał na drugą stronę, przez most. Leżały tam tysiące ocalonych Żydów, którzy uciekli z płonących domów, ale mój ojciec zostawił nas tam, powiedział, że biegnie do synagogi ratować Tory, bo to jest święte. Pobiegło z nim kilku Żydów, włamali się, kiedy już paliła się bożnica, i wyratowali te Tory. Przywieźli je nad rzekę, gdzie my siedzieliśmy. Nagle ojciec mówi: „Przecież nasza Tora, którą...