Wybuch II wojny światowej - Shmuel Atzmon-Wircer - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Wojna wybuchła pierwszego września. Siedziałem wtedy w klasie. Nagle nauczyciel zamknął klasę i nas, dzieci i wyszedł. Otworzyliśmy okna i pytamy: „Co się dzieje?”, ludzie zaczęli biegać, krzyczeć: „Wybuchła wojna!” My, jak to dzieci, ucieszyliśmy się: „Wybuchła wojna, nie trzeba będzie już więcej iść się uczyć”. Wyskoczyliśmy przez okna ze szkoły i na tym się skończyła moja edukacja. Na długie lata nie nawracałem do nauki, bo podczas okupacji Niemców szkoła była zamknięta, nie uczono w niej. Tylko mój ojciec, gdzie byśmy nie byli, nadal uczył mnie hebrajskiego i jidysz, polskiego nie uczył. Początek wojny dla mnie był bardzo zły, ponieważ pierwsza bomba, która upadła w Biłgoraju 8 września, był to piątek, wpadła do naszego domu i zrujnowała cały dom....