Zjazd Lublinerów 2017 - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja właściwie przyjechałam tutaj, to znaczy zapisałam się na tą wycieczkę, czy na ten objazd, czy na to nostalgiczne spotkanie z Lublinem, dosyć przypadkowo. Bo ja właściwie nie jestem związana z żadnym związkiem czy z grupą ludzi, którzy byli mniej więcej w takich samych okolicznościach w czasie wojny, czy przed wojną. Ja pochodzę z Hrubieszowa. I przypadkowo spotkałam przyjaciela, z którym ja jestem wprawdzie w kontakcie, ale nie w związku z przeszłością. I on mi opowiedział, że jest taki zjazd i to mnie bardzo zaciekawiło. Po prostu, ponieważ ja od tego czasu co byłam w domu dziecka w Lublinie, to jest czterdziesty czwarty-piąty rok, nie byłam tam więcej. Ale słyszałam, że będzie taki zjazd i że pojedziemy zobaczyć żydowskie pozostałości sprzed wojny. I to mnie bardzo zaciekawiło, ponieważ na ogół jeśli się...