Wojna mnie dużo nauczyła - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
„Wojna mnie dużo nauczyła” Co to znaczy, że wojna mnie dużo nauczyła? Wojna nauczyła mnie nawet marzenia. Żeby marzyć i chcieć. Wojna mnie nauczyła tego marzenia o lepszym świecie, o świecie bez wojny. To jedna rzecz. Ale jeszcze ważniejsze, że człowiek, każdy człowiek jest ważny. I ja to nie mówię jak jakiś slogan, ja tak się zachowuję. I ja całe życie cierpię, z powodu Gwinei, Północnej Korei czy innych miejsc… wszędzie są walki właściwie. Ja bardzo cierpię, bo tam ludzie nie mają tych samych praw i tych samych możliwości. I ja czasem mówię tak do siebie „Jak to się stało, że właśnie ja teraz jestem w takim kontrowersyjnym kraju? Gdzie są walki, gdzie jest nierówność, gdzie jest nieprawność?”. Ja wprawdzie przez lata chodziłam, nawet do dzisiaj...