Esesman uratował mi życie - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
koncentracyjny na Majdanku, Niemcy „Esesman uratował mi życie” Ja widziałam, że dzielili ludziom buty skórzane. Więc oni wystawili wszystkich. Mężczyźni byli tam daleko, kobiety były bliżej. To znaczy ja nie widziałam ojca, ale ja wiedziałam, że on prawdopodobnie gdzieś tam jest. Ja nawet nie wiem czy ten esesman poszedł tam, czy robił jakiś wysiłek, czy tylko tak powiedział. Prawdopodobnie nie zrobił, to nie miało sensu zresztą. Ale ja prosiłam, ja widziałam, tam stoją szeregi mężczyzn, którzy później razem wyszli na piechotę z obozu. Ile osób było, ja nie wiem. I mogę powiedzieć, że ten esesman uratował mi życie, absolutnie. Bo ja byłabym została w baraku, na łóżku. I ja myślę, że oni później...