Strach przed Niemcami - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W gecie ja nie pamiętam, że widzieliśmy Niemców. Przed getem, oczywiście. Niemcy stacjonowali w Hrubieszowie. I ja ich widziałam. Ja pamiętam, że ja zawsze uciekałam jak widziałam gdzieś Niemca… Pamiętam, że raz szłam, to jeszcze było na początku, szłam z książkami do biblioteki i ja podeszłam do drzwi, chciałam otworzyć, to były takie ciężkie drzwi. Był mróz czy śnieg, trudno było otworzyć te drzwi. Nagle podszedł jakiś Niemiec, otworzył te drzwi i uśmiechnął się do mnie. Ja się bardzo przestraszyłam, uciekłam do środka. Ale ja pamiętam, że on był taki bardzo uprzejmy, taki grzeczny. Ja pamiętam to do dziś, że ja byłam zdziwiona, jak to jest możliwe, że Niemiec uśmiechnął się do mnie. To znaczy, wiadomo było, że Niemcy, to strach, to śmierć, to jest poczucie niebezpieczeństwa. Ale byli, byli...