Wesele żydowskie - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja pamiętam z tego okresu na przykład żydowskie wesele. U moich krewnych jeden z ich synów ożenił się. I to było tak jak się czasem opisuje czy mówi o żydowskim weselu. To ja pamiętam jako mała dziewczynka. Ten dom był bardzo stary i widocznie się trochę już rozwalał. I były dwie sale czy dwa pokoje. W jednym siedzieli mężczyźni, w drugim siedziały kobiety. Ja pamiętam, że stałam na progu. I ten próg już był taki wytarty, taki stary. Ja tak starałam się jedną nogą być po jednej stronie, drugą nogą po drugiej i patrzeć jak mężczyźni się zachowują, jak kobiety się zachowują. Oni nie siedzieli nigdy razem, tylko osobno. I potem była żydowska kapela. To jest tak jak się dzisiaj przedstawia muzykę żydowską. Ale to było tak autentyczne, oczywiście tylko mężczyźni ze skrzypcami, może tam była jakaś...