Święta i tradycje żydowskie - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja pamiętam jak mamusia stroiła firanki na święto przed Świętami Wielkanocnymi. No przecież wtedy zaczynała się wiosna. Po ciężkiej zimie… zdejmowało się te podwójne okna i czyściło się te szyby. I nakładało się różne ozdoby. I wtedy albo były nowe firanki, albo były wyprane firanki. W każdym razie moja mama zdobiła je wstążkami. I wszystko było kolorowe. Wtedy zdejmowało się ze strychu naczynia wielkanocne. I one zawsze były takie dla mnie bardzo zaciekawiające. Każdy talerz miał inną ozdobę. I ja tak siedziałam i oglądałam te nowe świąteczne naczynia. I potem przechodził przez ulicę taki Żyd z wózkiem i, ja nie wiem, z gorącą wodą czy co, i wtedy gospodynie przynosiły mu różne naczynia, żeby zrobić je koszerne na Wielkanoc. I to też było bardzo, bardzo ciekawe....