Przedwojenne piosenki i książki - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Wskutek tego, że ja byłam mała, a ciocia była w domu, ja pamiętam bardzo dużo z czasów przedwojennych. Na przykład ja pamiętam piosenki przedwojenne, ogólne, również żydowskie. Ale żydowskie piosenki śpiewała mi moja mama. I ja dzisiaj po wojnie, kiedy odtwarza się, albo starałam się odtworzyć trochę żydowskiego folkloru, ja często spotykam melodie, które ja pamiętam jako dziewczynka, że mama nie tylko śpiewała mi specjalnie do snu, ale w ogóle śpiewało się u nas w domu. I szczególnie moja ciocia, właściwie dwudziestokilkuletnia dziewczyna, ona i jej koleżanki śpiewały wszystkie ówczesne przeboje. Ja pamiętam, że mnie uczyły tańczyć tango. I wszystkie nowe te rzeczy, radio, patefon, to była nowa rzecz, ale były u nas w domu. I było zawsze wesoło, ponieważ tam były młode dziewczyny na dole, koleżanki cioci....