Droga do szkoły - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Gdzie była szkoła powszechna ogólna? Pierwsze dwie klasy były, to ja pamiętam gdzie. Ja nie pamiętam jak się nazywała ta ulica, po prostu zapomniałam. Ale miasteczko ciągnęło się w pewnym miejscu w dół, nad rzekę. To znaczy to jak gdyby wzgórze, tam było miasto, a potem były schodki, słyszałam, że istnieją do dziś zresztą, do samej rzeki. I właśnie na tym skraju, tam była szkoła. To był budynek drewniany, w którym były pierwsza i druga klasa. Od trzeciej klasy myśmy już chodzili za miasto. Tam widocznie były tereny, i tam został zbudowany piękny kilkupiętrowy budynek dla szkoły powszechnej. Od trzeciej do, zdaje się, siódmej klasy. Bardzo ładny, bardzo szeroki, z dużym podwórkiem, z miejscem do zajęć i do zabaw. Ale to było daleko, to było za rzeką. Ja pamiętam, że to było za rzeką, bo zimą rzeka zwykle...