Byliśmy inni od wszystkich dzieci w szkole - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
„Byliśmy inni od wszystkich dzieci w szkole” Ja pamiętam doskonale panią Helenę Boguszewską i jej męża. Ja nie wiem jak, skąd oni się u nas wzięli, ale ponieważ ona była dziennikarką, więc oni chyba dowiedzieli się, że otworzyli taki sierociniec i przyszli nas zobaczyć. Oni się bardzo serdecznie nami opiekowali… Część dzieci poszło do szkoły i ja pamiętam, że oni bardzo dużo czynili w tym kierunku, żeby nas przyjąć do szkół, do klasy. I tu był problem, bo myśmy jednak byli inni. Nasze ubranie było inne. Ja pamiętam, że się tak wstydziłam, że miałam raz niebieską pończochę i zieloną pończochę. Dzisiaj to nawet jest bardzo przyjęte. I że byliśmy inni od wszystkich innych dzieci. To była zwykła szkoła. Z tym, że ja na przykład na bardzo krótki okres poszłam do...