Piosenki hebrajskie i dodatek dla dzieci z Gazety Żydowskiej - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
dzieciństwo, Żydzi, getto w Hrubieszowie, Haszomer Hacair, piosenki hebrajskie, Gazeta Żydowska Piosenki hebrajskie i dodatek dla dzieci z „Gazety Żydowskiej” Ja pamiętam, że w czasie wojny przyszła do nas młoda dziewczyna, ona powiedziała, że ona jest z organizacji Haszomer Hacair i zgromadziła dookoła siebie dzieci i uczyła nas dużo hebrajskich piosenek z Palestyny. Ja to tak pamiętam, że ona nie była z Hrubieszowa, ona nie była z mojego miasteczka, jakoś się tam dostała i nie mogła się wydostać. Ale ona nie przyjechała z Palestyny. Ona była w organizacji młodzieżowej i postanowiła zgromadzić dzieci. I do końca geta myśmy chodziły, dzieci, zdaje się dwa razy w tygodniu, siedziałyśmy na podłodze, ona nas uczyła...