Restauracje w Lublinie - Maria Modzelewska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Przed wojną, to była [restauracja] „Europa” o wysokim standardzie, która w dalszym ciągu jest czynna. Była także restauracja [w budynku, gdzie teraz jest hotel] „Lublinianka”, tutaj na rogu Krakowskiego Przedmieścia, taka elegancka. [U] Chmielewskiego to cukiernia była [i] kawiarnia, na dole i na górze. Bardzo dobre były [tam] ciasta i tak elegancko urządzona [była]. Pamiętam, [że] jak się wchodziło to była lada, gdzie były ciastka, różne słodycze [i] tam było tylko kilka stolików, potem były schody na pierwsze piętro i tam był troszkę większy lokal, więcej stolików już. [Po wojnie już] powstał bar mleczny na Alejach Racławickich i bardzo dobrze [działał], bo ludzie mogli tam zjeść zdrowe obiady [za] niewielką cenę....