Ojciec nauczył mnie uczciwości i empatii - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
refleksja „Ojciec nauczył mnie uczciwości i empatii” Ja myślę, że moja mama przekazała mi jakąś dostojność ludzką, by zostać człowiekiem w każdej sytuacji. To znaczy odczuwać coś co ci daje poczucie wolności i niezależności. To jeszcze było przed wojną nawet… Mimo, że moja mama była bardzo miła, bo ja znałam dużo żydowskich piosenek. I takie do kołyski i takie późniejsze, to znaczy dla dorosłych, jakieś miłosne. Moja mama wszystkie te piosenki śpiewała w domu. To znaczy dom nasz zbył pogodny i chyba mama była miła, dobra i otwarta, jeżeli śpiewała cały czas piosenki. Jednocześnie ja pamiętam, że ona była raczej taka… to nie, nie była taka ciepła. Pewnie, że mnie obejmowała i ściskała, ale...