Relacje z matką i jej życie w Izraelu - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Chcę powiedzieć, że ogólnie, młodzi ludzie nie wiedzą jak żyją starzy ludzie. Ja dopiero w ostatnich latach zaczęłam myśleć o tym. W ostatnich latach, to znaczy od czasu jak owdowiałam. Mój ojciec umarł jak miał pięćdziesiąt siedem lat i to było dwa lata po wojnie. I moja mama została z nogą amputowaną, właściwie sama. Bo wprawdzie miała brata, który z nią mieszkał i ją właściwie utrzymywał, a później on się ożenił i ona mieszkała razem z nimi. Ja z moją rodziną tutaj w Izraelu, przyjeżdżaliśmy do niej raz na tydzień w odwiedzimy, gdzieś tam piątek pod wieczór, na jakiś podwieczorek. Nie było wtedy telefonów. Ona właściwie mieszkała sama. Moja mama nigdy się nie skarżyła. Może to było, to na pewno było również kwestią charakteru, a może tego, że ona nie miała przed kim się żalić. Jedna córka była tu,...