Ja nigdy nie chciałam opowiadać - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
„Ja nigdy nie chciałam opowiadać” Czy opowiadałam mężowi i dzieciom o swoich przeżyciach z wojny? Ja pod tym względem powiedziałabym po latach, naprawdę po latach, pomyślałam sobie, że jakoś nie udało mi się mieć ich współpracy, powiedziałabym, ze mną, jeśli chodzi o moją przeszłość. Ja nie wiem jak to wytłumaczyć, ale ja widzę u innych i nie chcę tego nawiązywać do wizyty w Lublinie, bo to jest inne pokolenie i ja to bardzo odczułam, że to jest inne pokolenie. Dlaczego ja tak robię duże koło dookoła tej sprawy, ponieważ ja nigdy nie ukrywałam, ja to mówię zupełnie i z takim pewnym smutkiem i jakąś taką kontemplacją. Nigdy nie ukrywałam, że byłam w obozie i nigdy nie ukrywałam, że byłam w getcie, nigdy nie chciałam być naznaczona jako ocalona....