Wolontariat w Jad Waszem - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Na czym polegała moja praca w Jad Waszem? Ja otrzymywała od nich materiał, ale tam on był ściśle związany właściwie z latami wojny. Nie tak jak to muzeum, z którego mi teraz dają. Bo tam to jest pomieszane, przed wojną, w czasie wojny, po wojnie. Ale to co ja zbierałam, to było zwykle z czasów wojny same rzeczy, które zostały przekazane po wojnie. W jakiś sposób się dostały i czy przez partyzantkę później, albo ci ludzie przekazali swoje pamiętniki Polakom. Bardzo często z Warszawy samej. Z getta zostały wysłane gdzieś do samej Warszawy i przez przyjaciół przechowane. W każdym razie tamte rzeczy były bardzo jak gdyby aktualne do sytuacji… Ale oni tego nie wydawali. I jak ja pytałam, bo ja nieraz pytałam o to „A dlaczego tego się nie publikuje?”. To mówili „Są badacze, uczeni,...