Refleksja na temat działalności Ośrodka Brama Grodzka - Teatr NN oraz Jad Waszem - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja do Bramy Grodzkiej nie widziałam czegoś takiego i zawsze dążyłam do tego rodzaju utrwalenia. Ja nie mówię, że nie trzeba utrwalać, ja chciałam utrwalić tak, żeby to było również przesłanie, żeby to było podejście ludzkie. W Bramie Grodzkiej przedstawia się tragedię Żydów. Ale co się kryje poza tym, to jest tragedia człowieka do człowieka, nieodpowiednie podejście. Że tego można zabić, a ten jest wyższy i jemu się należy, jemu się nie należy. Poniżenie aż do uśmiercania. A w Bramie Grodzkiej to mnie tak uderzyło, że nareszcie, wiesz, ja mam dla Was wszystkich taki szacunek, a szczególnie dla Tomka Pietrasiewicza, ale ja wiem, że Wy jesteście grupą, która idzie, on jednak jest Waszym kierownikiem. I duch tych rzeczy, ja takich rzeczy nigdzie nie widziałam, żaden plakat, żadna wystawa zdjęć, żadna wystawa...