Opuszczenie kibucu ze względów ideologicznych - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ta wspólnota, nie wiem czy nas uratowała, ale przez tą wspólnotę myśmy wszyscy opuścili razem kibuc. To było już po pięciu latach. Wszyscy razem opuściliśmy kibuc, włącznie z tymi sabrami. Myśmy się stali częścią ich. Myśmy opuścili kibuc, ponieważ myśmy zostali, mniej więcej, tacy jacy byliśmy jak przyszliśmy do kibucu. Nasz kibuc był uważany za bardzo lewicowy. To znaczy kibuce wszystkie były tej samej linii ideologicznej i politycznej. Ale jednak kibuce to są ludzie. Więc kibuce indywidualnie ułożyły sobie swój sposób pojmowania. Były różnice małe między kibucami, zależnie od ludzi, którzy tam mieszkali. Myśmy byli kibuc bardzo lewicowy, ale należeliśmy do organizacji, do partii. Myśmy byli pierwsi, którzy chodziliśmy na pierwszego maja i żeśmy się bili z rewizjonistami. To znaczy z kolegami Begina, który wtedy był naszym...