Podjęcie decyzji i przygotowanie się na wyjazd do Izraela - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
syjonistyczna, wyjazd do Izraela Podjęcie decyzji i przygotowywanie się na wyjazd do Izraela Ja skończyłam szkołę, moje wszystkie koleżanki poszły na uniwersytet, a ja nie. Ponieważ myśmy wtedy czekali na wyjazd do Izraela. Mówiło się o tym, że będzie otwarty wyjazd. I rzeczywiście był później, że większa część Żydów, którzy byli w Polsce i chcieli wyjechać, dostali pozwolenie. Ale myśmy nie dostali paszportów. To była taka karta wyjazdowa, ja do dziś ją mam. I z tą kartą wyjechaliśmy. Tak że ja nieraz mówię, że ja przez cały czas zostałam obywatelką polską, nikt mnie nie wysiedlił z Polski. Ja tylko dostałam taką kartę wyjazdu. Ale to jest nasza rzecz. W każdym razie ja pracowałam w księgarni. I miałam bardzo miłą pracę. To znaczy ja...