Pobyt u siostry w Wałbrzychu - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W Wałbrzychu mieszkała moja siostra. Ona wyszła za mąż krótko potem, za jednego, którego poznała w obozie, jeszcze w Budzyniu. Potem, zdaje się, on był w Płaszowie. W każdym razie jej przyszły mąż był w terenach amerykańskich wyzwolony. To znaczy on był w obozie w Niemczech już. Wysłany z Oświęcimia i dalej. I po wojnie przecież było kilka rejonów w Niemczech: francuski, angielski, rosyjski i amerykański. On został gdzieś w jednym z tych obozów, które zostały wyzwolone przez amerykańskie wojska. I on został wyzwolony razem z dwoma czy trzema braćmi. I oni wszyscy pochodzili z Krakowa w oryginale. Ci bracia wyjechali później do Ameryki. Ale on miał tę swoją dziewczynę w Polsce, to znaczy moją siostrę, i dowiedział się, że ona została przy życiu. Tak jak mówiłam, wtedy wszyscy się szukali. I dowiedział...