Zasłyszane tragedie i historie miłosne z czasów okupacji w Hrubieszowie - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Tam później w tym wyszynku była tragedia, później, w czasie wojny. W tym wyszynku była służąca, ona była… nie wiem, ja jako dziewczynka nie wiem dokładnie jakie tam były stosunki, ale ona właściwie, to było przecież małżeństwo, mieli dzieci, ale ona tak zarządzała widocznie tym całym niekoszernym jadłem. Ona była tam gospodyni. Ale ona była młoda, ona była bardzo ładna. Nazywała się Józia. Ale w czasie wojny, ja myślę, że byliśmy już w gecie, a może to jeszcze przed getem, ale już byli Niemcy dość tak zasiedziali już w naszym miasteczku, już byli… I ona miała tam kochanka i pewnego dnia przyszła z tym Niemcem. Ja myślę, że on był esesowcem, ale niekoniecznie. Ale on był jej kochankiem i ona mu powiedziała „Widzisz, to był mój chlebodawca i on się do mnie bardzo źle odnosił. Zastrzel go”. I on go zastrzelił. To...