Plan przedwojennego Hrubieszowa - Zipora Nahir - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Gdzie jest ta Huczwa, tu? Tak. Chwileczkę. Tu jest synagoga, to jest cerkiew. Więc to chyba była moja ulica, nazywała się wpierw Długa, a później Narutowicza. To była nasza rzeczka. Tutaj była biedna dzielnica, przeważnie zaludniona Żydami. Tam niebrukowane były trotuary… Ja nawet nie wiem czy tam była szosa. Ja pamiętam, że schodziło się tam po schodkach, które prowadziły w dół. Samo miasto było wyżej. Był widoczny taki pagórek płaski i tu się wchodziło do samego miasta. Teraz w tej części był rynek i jarmarki i również jakaś dzielnica tutaj, ale ja nie pamiętam. Ale tu było getto w czasie wojny. I tutaj myśmy mieszkali po wojnie, już w jakimś pokoiku. Tutaj były również takie karczmy i miejsca dla ludzi, którzy przyjeżdżali na jarmarki. Może się czasem tutaj stołowali gdzieś, albo gościli gdzieś. Bo tu ja pamiętam konie i...